Actualitat - 06/10/2023

 

CASA SEAT va ser l’escenari el passat dimecres 11 d’octubre d’una trobada de DONA-GAS, la qual es va organitzar per donar a conèixer més de prop el programa i les dones que l'han liderat. L’Exposició PIONERES DE L’AUTOMOBILISME va resultar un marc ideal per establir una complicitat entre totes i trobar una estona per passar balanç al primer any de funcionament, explicar les accions que s’estan portant a terme i també incidir en la voluntat de la Federació Catalana d’Automobilisme de que el mateix s’ampliï en més àmbits en el 2024.

Josep March, delegat a Barcelona de la Secretaria General d’Esports de la Generalitat, va obrir l’acte després de la visita guiada a l’Exposició i va destacar la importància d’aquest tipus d’activitats per donar impuls a l’esport femení. A continuació es va duu a terme una taula rodona en la que quatre protagonistes del programa van exposar el seu punt de vista des de diferents angles i vivències.

Neus Santamaria, directora de cursa i membre de la Comissió d’Igualtat de la FCA, va senyalar el per què i el com va néixer el programa, destacant la gran acollida que ha tingut i la il·lusió que ha despertat entre les noies/dones involucrades en totes les àrees del nostre esport. Gemma Carrió, també fundadora i coordinadora de DONA-GAS, va assenyalar que fins ara han participat setanta noies, que s’han fet activitats de kàrting i ral·lis, i va mostrar el valor afegit de les propostes del programa, remarcant que “hi ha opcions de futur dins de l’automobilisme en més parts que no siguin fer de pilots i copilots” i apuntant que “treballant a l’organització de curses, enginyeria o mecànica són propostes igual de vàlides”.

Les van acompanyar a l’estrada dues esportistes de primer nivell dins de l’automobilisme català, com són la Belen García i l’Ares Lahoz. La Belen, que compagina la competició a les Le Mans Sèries amb els estudis d’enginyeria, va destacar que “es molt important per obrir-se camí estar segura de si mateixa i tenir molt clars els objectius”. D’altre banda, l’Ares Lahoz, que va ser campiona d’Espanya d’Autocròs i que actualment participa en l’Europeu de l’especialitat, va posar l’èmfasi en que “a mida que s’han anat incorporant dones al nostre esport ha estat més fàcil i per això són tan importants les iniciatives com DONA-GAS”.

Jordi Barrabés, director de la Divisió Esportiva del RACC, soci del programa i club que ha organitzat les dues jornades de ral.lis, va apuntar que “feia temps que l’hi donàvem voltes i ens varem apuntar ràpid a l’iniciativa de la Federació. Es molt important que les dones estiguin molt presents en tots els àmbits de l’automobilisme”.

Per tancar l’acte a la CASA SEAT, Pere Serrat, vicepresident de la FCA, va agrair la complicitat de tots els que s’han sumat al programa i desitjant que el nombre augmenti en el futur. També va destacar que el programa es mantindrà en el 2024 i que a més de kàrting, ral·lies i circuits, s’obrirà a oficials. L’objectiu del programa DONA-GAS és incrementar significativament la presència de les noies al nostre esport”.