Actualitat - 15/05/2023

La primera jornada d’Iniciació als Ral·lis va representar un nou èxit de DONA-GAS, el programa llançat per la Federació Catalana d’Automobilisme i el RACC per impulsar una major presència de les noies/dones en l'automobilisme. La localitat de Sant Sadurní d’Osormort, a la comarca d’Osona i en el cor de les Guilleries, va ser l’escenari d’una jornada en la qual es va poder viure de molt a prop com és i com funciona una prova d’aquestes característiques.

Amb la participació d’onze noies/dones de diferents edats, la jornada va començar amb les explicacions de la finalitat i les accions que hi ha dins del programa DONA-GAS Ral·lis. Preparat amb gran cura pel RACC, es va explicar què és un ral.li, les diferents singularitats i els aspectes més particulars de la prova, com pot ser entre altres la seguretat, la confecció de notes, els controls horaris, el road book i el carnet de ruta.

Entre els ponents es va comptar amb la presència de la Gemma Carrió, una de les coordinadores del programa DONA-GAS, l’Oriol Julià, membre de l’àrea esportiva del RACC, l’Anna Ferrer, directora de cursa i David Nafria, pilot i especialista en notes. La Tere Armadans i l’Anna Vives, per la seva part, van compartir les seves experiències a les curses de regularitat. Antonio Zanini, campió d’Europa de ral·lis el 1980 i de llarga trajectòria en la formació de pilots, també va estar present i va compartir algunes de les seves experiències.

A l’acte també hi van tenir part activa el Sergi Pérez i la Lorena Romero, guanyadors de l’última edició del Volant RACC i que enguany lideren la Beca Junior RTS i el Trofeu S-CER 2RM després dels primers ral·lis. A la porta de l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Osormort s’hi trobava, precisament, el Peugeot 208 Rally4 de Mavisa Sport que utilitzen a les curses.

Després de la part teòrica es va passar a la pràctica, on les noies conduint els seus propis cotxes van afrontar una simulació en un petit tram, en carretera oberta i sense temps, perquè coneguessin el joc de les pancartes, com funcionen les sortides i els controls horaris en un tram, ja fos de sortida com d’arribada.

Hem d’agrair, finalment, al RACC i a tot l’equip de l’Àrea Esportiva encapçalada pel Jordi Barrabés, i a l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Osormort i en especial a Enric Riera Santaeulària totes les facilitats que ens han donat per fer aquesta jornada de formació.

L'objectiu del programa DONA-GAS és incrementar significativament la presència de les dones i desenvolupar el seu potencial dins de l'automobilisme. Amb aquesta iniciativa tots hi guanyem, ja sigui pel foment del nostre esport com perquè respon a una voluntat tangible d'inclusió i sensibilitat dins de l'esport femení.

-