Dona-Gas - 16/04/2023

El Circuit d’Osona va ésser l’escenari el passat dissabte 25 de març de les primeres proves de selecció del Programa DONA-GAS amb una intensa jornada de kàrting. Les 12 noies entre els 12 i 17 anys que van omplir la convocatòria pogueren viure un dia d’iniciació i pràctica a la competició, compaginant la formació teòrica i la tècnica amb treball en pista, sense oblidar els valors que presideixen el nostre esport i l’aposta de la FCA i la seva Comissió d’Igualtat per impulsar una major presència de les noies/dones en l’automobilisme.

Després de la presentació inicial de la Gemma Carrió i la Neus Santamaria, impulsores del programa DONA-GAS, animant a les noies a aventurar-se en el món de l’automobilisme i els seus valors, fent especial referència que tot va més enllà de pilotar un kart o un cotxe, que hi ha moltes més possibilitats i aprenentatges dins de totes les seves modalitats. El Henry Martin, instructor, coach i pilot professional, va impartir les nocions tècniques del pilotatge a l’aula i a la pista.

Després de la sessió tècnica i consells de conducció, les 12 noies van sortir a la pista del circuit escola d’Osona per habituar-se als karts. Es van fer tres grups de quatre, per nivells, desenvolupant-se diferents tandes per assimilar els coneixements i consells que es van anar aportant. Finalment, es va fer una cursa cronometrada final per la pista gran amb totes les noies juntes, on es va veure la progressió de cadascuna durant la jornada.

Des del programa DONA-GAS i la FCA volem agrair la presència de la pilot Belen Garcia, que ens va acompanyar durant tot l’esdeveniment i es va convertir en una mentora ideal per aquest grup de noies. La pilot de l’Ametlla del Vallès va explicar la seva experiència personal, les dificultats que hi ha de compaginar l’activitat esportiva amb els estudis i els problemes que et trobes per poder continuar una carrera esportiva que cada cop requereix més recursos. La Belen, molt propera i disposada, va ser part activa en el rodatge a pista, ensenyant els secrets de la conducció, amb la traçada, frenada i augmentant progressivament el ritme a pista.

També voldríem fer un especial agraïment a Joan Panadès, president de l'Escuderia Osona, per totes les facilitats que ens ha donat per poder fer aquesta primera selecció a les seves instal·lacions.

Recordem per últim, que l’objectiu del programa DONA-GAS és incrementar significativament la presència de les dones i desenvolupar el seu potencial dins de l’automobilisme. Amb aquesta iniciativa tots hi guanyem, ja sigui pel foment del nostre esport com perquè respon a una voluntat tangible d’inclusió i sensibilitat dins de l’esport femení.